Szilvásváradi lipicai fogat készül a 2021-es EB-re

Váczi István szilvásváradi lipicai lovakkal kezdheti meg a felkészülést a 2021-es budapesti Fogathajtó EB-re, adta hírül a Fogathajtó Szakbizottság:

 

„2020. január 29-én Szilvásváradon Cseri Dávid, a Ménesgazdaság vezetője és Blidár János, a CRM Kft. ügyvezetője ünnepélyes keretek között megállapodást kötöttek, melynek keretében a Ménes biztosítja a Kft.-nek a lovakat, a Kft. pedig a hajtót és a felkészülés lehetőségét az elkövetkező években.

2021-ben Magyarország első kelet-európai országként rendezheti meg a Lovassportok Európa-bajnokságát. Ez óriási megtiszteltetés, de egyben nagy felelősséget is tesz a magyar lovas társadalom vállára.

Tóth Tamás, a Magyar Lovassport Szövetség fogathajtás ügyeivel megbízott elnökségi tagja úgy gondolta, jó lenne, ha jövőre egy szilvásváradi lipicai lovakból összeállított négyesfogat is indulhatna a Budapesten megrendezésre kerülő, öt szakág Európa-bajnokságát magában foglaló sporteseményen. Elképzelését a Ménesgazdaság vezetése is örömmel támogatta, hiszen több mint másfél évtizede nem készült tisztán szilvásváradi lipicai lovakból összeállított fogat ekkora megmérettetésre. A terv megvalósításához kellett egy nagy tapasztalattal rendelkező hajtó és a fogatot fenntartó és menedzselő lelkes sportbarát is.

Váczi Istvánt nem kell bemutatni a fogatsport kedvelőinek. 1986-ban kezdte pályafutását, akkor póni négyessel versenyzett. Hat évvel később már nagy kettesfogattal indult, egy év múlva pedig négyesfogatra váltott. Hosszú pályafutása alatt zömében lipicai lovakkal versenyzett. Szilvásváradi színekben háromszoros csapat bajnok (1998, 1999, 2000). Négyszer szerepelt világbajnokságon (2000-ben Wolfsburgban, 2002-ben Jerezben, 2012-ben Riesenbeckben és 2016-ban Bredában). Az izsáki Európa-bajnokságon 2013-ban szintén a résztvevők között volt. Az aacheni lovas viadalon ötször állt starthoz. Lovas múltja, felkészültsége és a lipicai lovak szeretete reményt ad a jó együttműködésre.

A fogatot fenntartó lelkes lóbarát szintén ismerős a sportágban. Blidár János erdélyi vállalkozó, a hetényegyházi Aranyló Pihenőpark tulajdonosa már több évtizede a magyar fogathajtás elkötelezett támogatója.

Reméljük az együttműködés sikeres lesz és a Szilvásváradi LSKE színeiben lipicai négyesfogat is indulni fog a Lovassportok Európa-bajnokságán” – írja közleményében a Fogathajtó Szakbizottság.

Forrás: https://riderline.hu/magazin/2020/szilvasvaradi-lipicai-fogat-keszul-a-2021-es-eb-re