Árverési szabályzat

Az árverésen felvezetésre kerülnek a Magyar Lipicai Lótenyésztők Országos Egyesülete által nyilvántartott tisztavérű lipicai és lipicai jellegű félvér lovak. A lovak beérkezésének és az árverésen való részvételének feltétele az egyéb szállításokhoz is szükséges vonatkozó jogszabályoknak megfelelően kitöltött „Lóútlevél”.

Az árverési regisztráció során kérjük a vásárlási szándékkal érkezőket, adataikat szíveskedjenek megadni, hogy vásárlás esetén a szerződéskötés előkészíthető legyen.

Licitálni kizárólag a helyszínen átvett tárcsákkal lehet. A tárcsák átvételekor 70. 000 Ft kauciót kell fizetni, melyet az árverés végén a licitálók a tárcsa ellenében visszakapnak. Amennyiben a licitáló a licitet megnyeri, de nem köti meg az adásvételi szerződést a ló tulajdonosával a kaució összegét nem igényelheti vissza. Árverési katalógust átvett tárcsánként (1 db) térítésmentesen biztosítunk.

A könnyebb kapcsolattartás érdekében a tárcsával rendelkezőknek külön tribünrészt biztosítunk, melyet kérjük, szíveskedjenek igénybe venni.

Felvezetés a katalógusszám sorrendjében, kötőféken, illetve kantáron, esetenként szabadon történik. A tulajdonosoknak lehetősége van lovaik – kettő vagy több egyedből álló – csoportban való felkínálására. A csoportra való licitálás eredménytelensége esetén a lovak egyedenként ismét felvezetésre, illetve licitre kerülhetnek.

A licitálás HUF-ban történik.

  • 1.000.000 Ft-ig              20.000 Ft-onként emelhető
  • 1.000.000 Ft felett         50.000 Ft-onként emelhető

A licitálás esetleges érdeklődés hiányában a kikiáltási ár alá is történhet, a fenti összegeknek megfelelően. Ebben az esetben azonban a ló tulajdonosa az árverést bármikor megszakíthatja, illetve menetét megfordíthatja a számára biztosított tárcsa felemelésével.

A kikiáltási, illetve az eladási ár nettó ár, melyet további 27 % ÁFA terhel.

A ló tulajdonosa a licitáláson nyertes vásárlóval azonnal szerződést köt – a szervezés által biztosított nyomtatványokon – melynek főbb pontjai:

  • 20 % foglaló a szerződés megkötésekor a tulajdonos részére kifizetendő
  • teljes érték 10 napon belül kiegyenlítendő
  • a ló 10 napon belül elszállításra kerül
  • amennyiben az elszállítás csak a 10. napot követően valósul meg úgy a vásárló a többlet napokra 2.000 Ft + ÁFA / nap tartásdíjat köteles fizetni az Eladónak
  • amennyiben a ló vételára 15 napon belül nem kerül kiegyenlítésre, úgy a szerződés semmisnek tekintendő, a ló és az átvett foglaló az Eladót illeti.

A rendezőség a felvezetésre kerülő lovak listájára vonatkozó változtatás jogát fenntartja.

Az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad, valamint a Magyar Lipicai Lótenyésztők Országos Egyesülete a rendezvénnyel kapcsolatban szervezőként és lebonyolítóként működik közre. A Ménesgazdaság saját tulajdonú lovait is árverésre bocsátja, azonban az ezen felül értékesített lovaknál sem foglaló, sem egyéb vételárrészlet átvételére nem jogosult, az árverési nyertes Vevővel és más Eladóval a ló adásvétel körében jogviszonyban nem áll, az értékesítésért semmilyen felelősség nem terheli.