Incitato XIV-Banán születésnapjára

A mai nap ünnepnap a Ménesgazdaságban. Napra pontosan 30 esztendeje született intézményünk legidősebb lova Incitato XIV-Banán. A fajta kiváló reprezentánsa, igazi teljesítménylóként számos fogathajtó világversenyen vett részt. 

 

A lipicai lovakat a császári udvar részére kezdték el tenyészteni. A Napóleoni háborúk miatt /1796-1816/ a lipicai ménesnek többször is el kellett hagynia az eredeti helyét, Lipicát. 1809. május 13-án érkeztek Mezőhegyesre Pécska pusztára. Hat éves tartózkodás után indultak vissza az évszázados bölcsőbe. A francia megszállásnak köszönhetően az eredeti tenyészhely siralmas állapotba került, tönkrementek a ménes könyvei és irattára is.

Nem minden lipicai ló tért vissza Lipicára. A ménes egy része Mezőhegyesen maradt és az akkori ménesparancsnok egyben tartotta az értékes anyagot, és a 6. számú ménesbe osztotta be a Mezőhegyesen található lipicai lovakat. Ezzel a tettével a parancsnok megalapította a magyar lipicai lótenyésztést.

INCITATO –TÖRZS.

A mezőhegyesi lipicai ménesben korszakalkotó lett Incitato Senior megjelenése 1815-körül.

A szürke spanyol mén 1802-ben gróf Bethlen Pál ménesében született (Curioso spanyol mén anya 532 Capelano).

Az évek során Mezőhegyesre került, ahol törzset alapított. Fogarasra való áttelepítésig – három generációban tenyésztették.

A 6. számú Maestoso ménes anyagát két jellegben tenyésztették: a nehéz jellegében nagy és igen csontos volt, és könnyű jellegben , utóbbi rendkívül tetszetős küllemű, járása pedig feltűnően szép.” (Steinhausz Frigyes)

Mezőhegyesen nagy súlyt helyeztek, mind a 6 sz Maestoso, mind a 9 sz Incitato ménesek kiépítésére és fejlesztésére. Miután a magyar kormány vette át a ménes irányítását, egyesítették a Maestoso és Incitato ménest és mezőhegyesi lipicai ménes elnevezéssel szerepelt.

Banán apai nagyapja:

Favory-XXI-es unokája anyai ágon, az Incitato X-es törzsmén. Ez a mén szerepelt Bárdos György fogatában. Az Incitato X-nek 40 csikója született. Ebből három kiemelkedő az Incitato XI-es, az Incitato XII-es és az Incitato XIII-as. A XII-es törzsmén elkerült Erdélybe, Fogarasra fedezőménként. Az ivadékai a kilencvenes évek vége felé kezdtek beérni a fogathajtásban.

Tksz. és neve: Incitato X       /1015 Incitao IX-5/

Neme: mén

Tenyésztője: Szilvásvárad Lipicai Ménes

Tulajdonosának neve: OLF

Született: 1973. május                     

Színe: szürke

Apja: Incitato IX

Anyja: 26 Favory XXI

Méretei: 156/166-186-21

Anyai nagyapja: Favory XXI

Incitato X-33 (XIII tm) Banán apja.

Incitato X-33.( XIII. tm)   / Fotó: Állami Ménesgazdaság/

 

Incitato X-33 született 1984-ben, amely a XIII. törzsmén-számot kapta, díjlovaglás szákágban Szín Lajos lovagolta, sikeresen kipróbált mén volt. Összesen 26 csikója született a szilvásváradi ménesben. Négy fiát állították fel törzsménnek.

- Incitato XIII-2 később (XIV.tm) Banán

- Incitato XIII-22 később (XV.tm) Ignác

- Incitato XIII-1 később (XVI.tm) Popey

- Incitato XIII-21 később (XVIII.tm) Démon

 

Incitato XIII-2 (XIV.tm) / Fotó: Állami Ménesgazdaság/

 

 3762 Incitato XIII-2. (XIV.tm ) Banán.                            

Neme: Mén                                       

Született: 1991.Március.17

Apja: Incitato XIII

Anyja: 120 Pluto XXVII

Színe: szürke

Tenyésztője: NYBEFAG Szilvásvárad

Méretei: 158/167-198-21,5

Ivadékai: 107 csikójából, 90 született fajtán belül. 52 db született az Állami Ménesgazdaságnál.

Az Incitato XIII-2 Banán lett a XIV. törzsmén, a szilvásváradi lipicai törzsménesben. A barokk jegyeket erősen magán viselő mén, rendkívül szép mozgás kultúrával is rendelkezik, amelyet apai és anyai örökségének köszönhette. Apja Incitato XIII (Benő) díjlovagló szakágban öregbítette jó hírét, anyai nagyapa Pluto XXVII, attraktív mozgást örökített, amelyet Pluto XXVI -tól örökölt, aki Kádár László híres ötös fogatának volt tagja.

Incitato XIII-2-es, (Banán) 1998-ban, Bozsik József négyes-fogatában Rómában, lovas világjátékok keretében, a Világbajnokság díjhajtás versenyszámban bronzérmet szerzett négyesfogat tagjaként. Majd egy évvel később 1999-ben Dallos Andor fogatában, féltestvérével Incitato XIII- 1 (Popey) -el a kecskeméti kettes-fogathajtó vb-n 5. helyezett díjhajtás versenyszámban. 1999-ben a Magyar kettes fogat hajtó országos bajnokságban bronzérmet szerző csapat tagja, Franciaországban Saumurban, Dallos Andor hajtásával, kettes fogatban díjhajtás versenyszámban arany éremmel gazdagon térnek haza, 40,3-as pontszámmal!

Ivadékai remekül szerepelnek a hazai és nemzetközi fogatversenyeken, mint például Incitato XIV-15,(mén) Ronzik Gábor egyes és négyes fogatában, később országos fedezőmén, Incitato XIV-23 (herélt) és a XIV-31, (herélt) Penzer László kettes- fogatában versenyeznek. Incitato XIV-48 (mén) Andrea Dobretsberger (Ausztria) egyes fogatában versenyez. Incitato XIV-52, pedig jelenleg sportkipróbáláson vesz részt, mint fedező mén jelöltként, Váczi István négyesfogatában!

Jelenleg öt leánya kapott törzskanca besorolást, a szilvásváradi-törzs ménesbe:

302 Incitato XIV-18

309 Incitato XIV-24

310 Incitato XIV-25

334 Incitato XIV-37

347 Incitato XIV-44

Incitato XIV Dallos Andor fogatában teljesedett ki, és mutatta meg tehetségét, küzdőképességét. Véleményem szerint, mindenképp kellett a ló és hajtója között kialakult kölcsönös tisztelet, szimbiózis, hogy a lóban rejlő képesség, és tehetség a felszínre tudjon jönni.

Dallos Andor volt igazgató neve mellett mindenképp meg kell említenem két ménesgazdasági dolgozót, Galló Jánost mint segédhajtót, Banán jelenlegi gondozójának nevét, és Lőrentei Emesét, akik áldozatos munkájukkal segítették az „ÖREGURAT” a mindennapokban!

Pluto XXVI-14 (XXVII tm) két kiváló unokája Incitato XIV, és Maestoso XXXII, jó sportteljesítményt mutatott. (Foto: Rácz László)

A fényt és a pompát elősegítő lovak, több mint 400 év elteltével a modern időknek megfelelő, nagyszerű sportlovakká váltak. A populáció egyedszámát tekintve egyik legsikeresebb lófajtának tekinthető a fogathajtó sportban.

Összeállította: Rácz László lovas-tanár (hippologus)