II. Dallos Andor Díjlovas Emlékverseny

2020. június 20-21.

Az egyre népszerűbb Lipicai Ló Kupa és Barokk Ló Kupa ezúttal is rangos versenyzőket és sok érdeklődőt vonzott Szilvásváradra.

A Lipicai Lovasközpontban 26 egyesület 60 lovasa 73 lóval képviseltette magát, két nap alatt összesen 153 startot regisztrált a zsűri. A barokk fajtákat hat lipicai, nyolc spanyol és egy fríz ló képviselte.

A CDNA*/B Országos Díjlovagló Minősítő Versenyen, a Talentum Kupa Minősítőn és az Északkelet-Magyarországi Regionális Bajnokság I. fordulóján a fiatal lovak, a felnőtt, korosztályos és a póni lovasok startoltak az EB feladatoktól az olimpiai Nagy Díjig. A külön-külön értékelt és díjazott barokk fajtájú lovak egészen a Nagy Díj feladatig versenyezhettek. A Nemzetközi Lipicai Szövetség (LIF) jegyezte Lipicai Ló Kupán pedig a lipicai lovak életkoruknak és kiképzési szintjüknek megfelelően az alapfoktól a nehézosztályú feladatokig vehettek részt a megmérettetéseken külön értékeléssel.

Díjlovaglásban szokatlanul magas részvétellel és átlagon felüli teljesítményekkel zárult a verseny. 80% felett 12 alkalommal, 70% felett 38 alkalommal lovagoltak a lovasok. Az egyes kategóriák kiemelkedő lovasai:

  • Szokola Csaba mindhárom lovával (Parkentech Gardenar, Enying, Dijon-C) eredményesen versenyzett
  • Juniorok: Lázár Zsófia mindhárom számát magabiztosan nyerte (70,4% - 73,5%) Balerina Royallal
  • Gyermek feladatok: Marschall István - Conversano XXVIII-2 Konyak és Koszta Botond - Bicolor II
  • Póni: Vaszilkó Virág – Depardieu
  • Fiatal lovas feladatok: Borza Dominik – Dongó, Zengő Réka – Ronaldinho
  • Licenc szerző feladatok: abszolút győztes volt Németh Réka Louidor H-val (7,7-7,6 pont)
  • Fiatal díjló feladatok: 11 ló indult, több ló is 80% felett teljesített a kiegyenlített mezőnyben, kétszer ugyanaz a ló nem tudott nyerni.
  • Lipicai Ló Kupa: Marschall István az Alapfokú feladatban Siglavy Capriola XVI-11 Szittyó nevű lovával (68,2% - 74,2%), Könnyűosztályú feladatban Conversano XXVIII-2 Konyak nevű lovával 74% feletti eredményeket ért el. A Nehézosztályú feladatban Mikó Tamás Maestoso XXXIII-31 Mentor nevű lovával 65,8%-ot tlejesített. Mindhárom ló az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad tenyésztése.
  • A verseny fővédnöke dr. Hegedűs Csaba által 2019-ben alapított Dallos Andor Vándordíjat idén Szokola Csaba nyerte el Dallos Zsófiától.

Forrás: https://riderline.hu/magazin/2020/80-feletti-teljesitmenyek-a-ii-dallos-andor-dijlovas-emlekversenyen