Lipicai lovakkal a fogatsport élvonalába

A magyar fogathajtók, köztük Abonyi Imre, Kádár László, Bárdos György, Muity Ferenc, Bálint Mihály, Juhász László, Fülöp Sándor, Hódi Károly, Nyúl Zoltán, a Lázár fivérek (a teljesség igénye nélkül) sokat köszönhetnek a lipicai fajtának, és egyúttal a lipicai fajta is sokat köszönhet a magyar fogathajtóknak.

A számos egyéniben és csapatban elért győzelem és dobogós helyezés összeforrasztotta a magyar hajtók nevét a lipicai fajtáéval.

Szinte minden lipicai mén törzs több nemzetközi szintű sportsikert könyvelt már el.

1964-ben Magyar Hajtó Derbyt nyert, valamint győzedelmeskedett Aachenben, Lipcsében és Hamburgban is Kádár László, akinek nyerges és rudas lovai a Pluto törzsből valók voltak, elöl pedig egy Conversano és egy Incitato irányította a fogatot. Mátyus Viktor 1978-as Világbajnokságon ötödik helyezést elért fogatában az ostorhegyes szintén egy Pluto volt.

1968-ban a négyesek német hajtóderby-jén Abonyi Imre szilvásváradi négyesével kápráztatta el a közönséget, a terepszakaszt rekord idővel, fantasztikus hajtással nyerte az elöl két Conversano-ból, hátul két Favoryból összeállított fogat.

Bárdos György Favory XXIII-asa, Jankó, a fogat esze jól ismert volt a fogathajtók körében Európa-szerte. Több világversenyen volt arany- és ezüstérmes. Conversano XXIV., 1983. évi szürke szintén Bárdos György négyesfogatában ért el nemzetközi sikereket, majd a fajta egyik legnagyobb tenyészhatású ménje lett: 1990 és 2007 között 228 fajtatiszta lipicai csikó született utána. Pampogó becenéven közismert volt a lipicai lovat tenyésztők és kedvelők körében.

Forrás: https://riderline.hu/magazin/2020/lipicai-lovakkal-a-fogatsport-elvonalaba