Csipkéskút 70.

Szilvásvárad a Bükk-hegység egyik legismertebb üdülőhelye. A heves - megyei település nevezetességei közé tartozik például a túrázok által igen kedvelt Szalajka-völgy, a Fátyol-vízesés, az Őserdő Erdőrezervátum, az Istállós-kői-ősemberbarlang, az erdei kisvasút, a lovas stadion, vagy a 70 éves lipicai ménes és a Ménesgazdaság.

A Ménesgazdaságot - mai nevén Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad - 1953-ban alapították Szilvásváradi Állami Gazdaság néven, az első lovak azonban 70 esztendeje, 1952-ben érkeztek a Bükk-fennsíkon fekvő Csipkéskútra. Elsődleges feladatuk a magyarországi lipicai törzstenyészet fenntartása és helyének megtalálása a 21. század lovas életében. Két évtized után a világ leghíresebb versenyén Aachen-ban és a római világbajnokságon is képviseltetve volt a lipicai fajta. Emellett szolgáltatásaik közé tartoznak például lovasbemutatók, lovastúrák, fogathajtások szervezése, valamint lovakat is értékesítenek a versenyek megrendezése mellett. A lipicai a világ egyik legrégebbi kultúrló fajtája, melyet 1580 óta tenyésztenek. Napjainkban az állatállomány létszáma 300 egyed, köztük 65 törzskanca és 15 fedezőmén látja el a tenyésztési feladatokat. Ezzel az egyedszámmal a világ legnagyobb lipicai ménesei közé tartozik.

A ménes genetikai értékei mellett a speciális felnevelési forma teszi szinte egyedülállóvá az állományt, ezért kerülhetett ki tőlük több világhírű egyed.

Szombaton Csipkéskút megalapításának 70. évfordulóján tartanak ünnepi megemlékezést 13:30-tól a fedett lovardában, majd a Bükk-fennsíkon.

Meghívó_Csipkéskút_70_átm.jpg